Després d'una jornada repleta d'activitats –que va estar organitzada per l'Ajuntament de Banyeres de Mariola i recolzada pel Consell Internacional dels Monuments i Llocs Històrics (ICOMOS)–, la Plataforma de Defensa dels Assuts es va mostrar molt satisfeta perquè els actes desenvolupats el dia 18 d'abril de 2011, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics a Banyeres de Mariola, van estar tot un èxit d'organització i de participació ciutadana.
PROGRAMA
D’ACTES REALITZATS
— Visita guiada al Patrimoni Cultural de l’Aigua del curs alt del riu Vinalopó (Ruta dels Molins).
— Visita guiada al molí fariner de Daniel Vilanova.
— Visita guiada al Museu Valencià del Paper i a les exposicions: Els molins i Les séquies, ambdues dins del cicle Arquitectura de l’aigua de Banyeres de Mariola.
— Acte central del Dia Internacional dels Monuments i els Llocs dedicat al Patrimoni Cultural de l’Aigua:
CONFERÈNCIA
El Patrimoni Cultural de l’Aigua al curs alt del riu Vinalopó, a càrrec d’Ágata Marquiegui, arquitecta i doctora en Geografia.
MESA SOBRE EL PATRIMONI CULTURAL DE L’AIGUA
Moderats per Luis Pablo Martínez, inspector de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, van participar:
José Luis Lerma, membre d’ICOMOS Espanya.
Joaquín Melgarejo Moreno, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques i secretari de l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals de la Universitat d'Alacant.
Carlos Martín Cantarino, professor d’Ecologia del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat’d Alacant.
Raúl Jordá Lledó, director i conservador del Parc Natural de la Serra Mariola.
Antonio Belda Valero, alcalde de Banyeres de Mariola. |
|
Celebració a Banyeres de Mariola del Dia Internacional dels Monuments i Llocs
Històrics dedicat al Patrimoni
Cultural de l’Aigua
La jornada va començar amb una visita guiada per la Ruta dels Molins on els assistents van poder veure els assuts que el Ministeri de Medi Ambient pretén eliminar. Els guies van explicar el funcionament d'aquest sistema hidràulic i la
importància de la seua conservació perquè en un futur siga possible recuperar tot el conjunt i així crear el Parc Cultural dels Molins de Banyeres de Mariola.
A primera hora de la vesprada es va visitar el Molí de la Farina, on el seu propietari, Daniel Vilanova, va explicar el funcionament d'aquesta instal·lació, tan ben conservada, que encara pot posar-se hui dia en funcionament. La maquinària d'aquest molí, que té quasi cent anys d'antiguitat, és una de les millors conservades de tot el territori valencià.
Després es va fer al Museu Valencià del Paper una interessant demostració pràctica de com era l'antic procés de fabricació a mà del paper. Tot seguit es va fer una visita guiada a dues exposicions promogudes pel Museu Valencià
del Paper: «Els molins» i «Les séquies», ambdues dins de la sèrie «Arquitectura de l'Aigua de Banyeres de Mariola».
Els assistents a la Jornada van anar cap a la Casa de Cultura on Ágata Marquiegui, arquitecta i doctora en Geografia, va pronunciar una conferència on va fer un repàs detallat de les construccions més destacades del patrimoni cultural de l'aigua dels curs alt del riu Vinalopó.
La conferència va donar pas a una taula d'experts on els participants van deixar constància, d'una banda, de la preocupació pel futur d'aquestes obres arquitectòniques –tot i que l'Ajuntament de Banyeres ja ha iniciat el procés de declaració de BIC per a les estructures– i d'altra banda, la confiança i l'esperança en que la resposta massiva que s'ha produït de part la societat civil, que s'oposa a la demolició, faça reconsiderar al Ministeri de Medi Ambient i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer aquest projecte i l'ature de manera definitiva.
|