·
73

entitats han firmat en contra
de la destrucció dels assuts

·
1112

persones han firmat en contra
de la destrucció dels assuts


Vegeu la llista   

   
Vegeu la llista

Notícies aparegudes als mitjans

 


Font: Diario Información | 2011-03-11

Recogen firmas para salvar los azudes del río Vinalopó

Autor: M. Vilaplana

La plataforma en defensa de estas construcciones se opone al proyecto del Ministerio que contempla su demolición.

La plataforma en defensa de los azudes ha iniciado una campaña de recogida de firmas contra el proyecto del Ministerio de Medio Ambiente que prevé la demolición de cinco construcciones de este tipo en la cabecera del río Vinalopó.

El proyecto, tal y como ya informó este diario, pretende la restauración del río, y para ello plantea la demolición de los azudes de Els Brulls, la Font de la Coveta, la Borrera, la Font del Sapo y el Camp de l''Or.

La plataforma considera que se trata de un atentado contra el patrimonio arquitectónico industrial de Banyeres y Bocairent, y resalta que "no consumen el agua que pasa por ellos, no la contaminan y, por contra, la oxigenan y sirven de refugio estival a la poca fauna piscícola que hay en la zona".

Para la recogida de firmas se ha habilitado una web en la dirección http://assuts.banyeres.com.

 


Font: Ecodiari | 2011-03-11

Volen salvar els assuts del Vinalopó

Redacció

Neix una plataforma de defensa contra l''estratègia del Ministerio de Medio Ambiente. La Plataforma de Defensa dels Assuts ha presentat un web per a la recollida de firmes en contra del projecte del Ministeri de Medi Ambient anomenat «Estrategia Nacional de Restauración de Ríos» que pretén la demolició dels assuts localitzats al curs alt del riu Vinalopó, com l’assut dels Brulls, el de la font de la Coveta, la Borrera, la font del Sapo (molí l’Ombria) i el del Camp de l’Or.

Aquest web pretén ser un punt d’informació sobre l’estat del projecte, a més d’un lloc on mostrar públicament les protestes per l’agressió que es vol fer al patrimoni arquitectònic industrial de Bocairent i Banyeres de Mariola.

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada especialment per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries que ara es troben amenaçades per l’Administració. Els membres d’aquest col·lectiu pensen que les firmes arreplegades a través del web «demostraran als promotors d’aquest projecte desgavellat que pràcticament la totalitat dels habitants d’aquest territori i d’arreu d’altres ciutats s’oposen a la destrucció d’unes construccions històriques que sempre han format part de la nostra vida».

La Plataforma afegeix: «Els cinc assuts que el Ministeri de Medi Ambient vol enderrocar no consumeixen l’aigua que passa per ells, no la contaminen i, per contra, l’oxigenen en generar la força motriu i serveixen de refugi estival a la poca fauna piscícola que s’hi troba a la zona. Són, per tant, ecològics i han servit per a la millora de les condicions de vida de la població de la Mariola fins fa molt pocs anys.

Els assuts

Els assuts es troben associats a la història dels molins fariners i paperers del curs alt del riu Vinalopó. Aquestes estructures servien per a captar l’aigua del riu i elevar-la fins els molins on era utilitzada com a força motriu. Tot seguit l’aigua retornava al riu amb la mateixa qualitat que abans de ser captada.

Alguns molins i les seues estructures vénen de molt antic, com el molí l’Ombria que data del 1779. Altres edificacions formen part també del patrimoni arquitectònic industrial de la zona, com el molí Sans (1860-2009), molí Forcall (1a-2a dècada del s.XX), molí Tap (1857-1976), molí Roig (1821-2007), molí l’Aspenta (1863-final del s.XIX), molí Pont(1877-1964), molí Sol (1856-1964), molí del Partidor (1870-1880), molí Nou (1869-1a dècada del s.XX), molí Campana (1810-1968), molí d’Enmig (1900-1930), molí de Baix (començament del s.XIX-1942) i, finalment, el molí de Dalt (1781-1942).

L’Ajuntament de Banyeres treballa des de fa més de deu anys en un projecte de restauració integral del sistema hidràulic de tot el complex que va des del molí l’Ombria fins el molí Pont, passant pel molí Sol, per a crear el Parc Cultural dels Molins de Banyeres de Mariola.

 


Font: Ara Multimèdia | 2011-03-10

La Plataforma de Defensa dels Assuts de Mariola comença una recollida de firmes

Autor: A.M.

La Plataforma de Defensa dels Assuts de Banyeres de Mariola i Bocairent ha presentat un web dissenyat per a la recollida de firmes en contra d''un projecte del Ministeri de Medi Ambient que preveu la supressió de cinc assuts centenaris. Al web hi ha més informació sobre les estructures que corren perill i els detalls del pla.

El pla del ministeri rep el nom de Estrategia Nacional de Restauración de Ríos i tal i com s''ha dit des de la plataforma, "contempla la demolició dels assuts localitzats al curs alt del riu Vinalopó, com l''assut dels Brulls, el de la font de la Coveta, la Borrera, la font del Sapo (molí l''Ombria) i el del Camp de l''Or". Aquest web pretén ser un punt d''informació sobre l''estat del projecte, a més "d''un lloc on mostrar públicament les protestes per l''agressió que es vol fer al patrimoni arquitectònic industrial de Bocairent i Banyeres de Mariola".

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada especialment per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries que ara es troben amenaçades per l''Administració. Els membres d''aquest col·lectiu pensen que les firmes arreplegades a través del web "demostraran als promotors d''aquest projecte desgavellat que pràcticament la totalitat dels habitants d''aquest territori i d''arreu d''altres ciutats s''oposen a la destrucció d''unes construccions històriques que sempre han format part de la nostra vida".

La Plataforma afegeix que "els cinc assuts que el Ministeri de Medi Ambient vol enderrocar no consumeixen l''aigua que passa per ells, no la contaminen i, per contra, l''oxigenen en generar la força motriu i serveixen de refugi estival a la poca fauna piscícola que s''hi troba a la zona. Són, per tant, ecològics i han servit per a la millora de les condicions de vida de la població de la Mariola fins fa molt pocs anys".

 


Font: Banyeres Digital | 2011-03-10

La Plataforma de Defensa dels Assuts de Mariola comença una recollida de firmes

Autor: J. Ricard Berenguer

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha iniciat una campanya de recollida de firmes en contra del projecte del Ministeri de Medi Ambient anomenat «Estrategia Nacional de Restauración de Ríos» que pretén la demolició dels assuts localitzats al curs alt del riu Vinalopó, tals com l''assut dels Brulls, el de la font de la Coveta, la Borrera, la Font del Sapo (molí l’Ombria) i el del Camp de l’Or.

L’oposició al projecte és pot manifestar a l’adreça  http://assuts.banyeres.com , constituint un punt d’informació sobre l’estat del projecte, a més d’un lloc on mostrar públicament les protestes per l’agressió que es vol fer al patrimoni arquitectònic industrial de Bocairent i Banyeres de Mariola.

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada especialment per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries que ara es troben amenaçades per l’Administració. Els membres d’aquest col·lectiu pensen que les firmes arreplegades a través del web «demostraran als promotors d’aquest projecte desgavellat que pràcticament la totalitat dels habitants d’aquest territori i d’arreu d’altres ciutats s’oposen a la destrucció d’unes construccions històriques que sempre han format part de la nostra vida». La Plataforma afegeix que «Els cinc assuts que el Ministeri de Medi Ambient vol enderrocar no consumeixen l’aigua que passa per ells, no la contaminen i, per contra, l’oxigenen en generar la força motriu i serveixen de refugi estival a la poca fauna piscícola que s’hi troba a la zona. Són, per tant, ecològics i han servit per a la millora de les condicions de vida de la població de la Mariola fins fa pocs anys».

 


Font: Diari Avuí | 2011-03-10

Recullen firmes en defensa dels assuts del Vinalopó

Autor: Redacció

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha presentat un web dissenyat per a la recollida de firmes en contra del projecte del Ministeri de Medi Ambient anomenat “Estrategia Nacional de Restauración de Ríos» que pretén la demolició dels assuts localitzats al curs alt del riu Vinalopó, com ara l''assut dels Brulls, el de la font de la Coveta, la Borrera, la font del Sapo (molí l''Ombria) i el del Camp de l''Or.

Aquest web pretén ser un punt d''informació sobre l''estat del projecte, a més d''un lloc on mostrar públicament les protestes per l''agressió que es vol fer al patrimoni arquitectònic industrial de Bocairent i Banyeres de Mariola.

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada especialment per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries que ara es troben amenaçades per l''Administració. Els membres d''aquest col·lectiu pensen que les firmes arreplega des a través del web “demostraran als promotors d''aquest projecte desgavellat que pràcticament la totalitat dels habitants d''aquest territori i d''arreu d''altres ciutats s''oposen a la destrucció d''unes construccions històriques que sempre han format part de la nostra vida”.

 


Font: Pica’m | 2011-03-10

Signa per la defensa dels assuts

Autor: Redacció

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha presentat un web dissenyat per a la recollida de firmes en contra del projecte del Ministeri de Medi Ambient anomenat «Estrategia Nacional de Restauración de Ríos» que pretén la demolició dels assuts localitzats al curs alt del riu Vinalopó. És el cas de l’assut dels Brulls, el de la font de la Coveta, la Borrera, la font del Sapo (molí l’Ombria) i el del Camp de l’Or.  Aquest web pretén ser un punt d’informació sobre l’estat del projecte, a més d’un lloc on mostrar públicament les protestes per l’agressió que es vol fer al patrimoni arquitectònic industrial de Bocairent i Banyeres de Mariola.

La Plataforma de Defensa dels Assuts ha estat creada especialment per a salvar de la destrucció aquestes estructures centenàries que ara es troben amenaçades per l’Administració. Els membres d’aquest col·lectiu pensen que les firmes arreplegades a través del web «demostraran als promotors d’aquest projecte desgavellat que pràcticament la totalitat dels habitants d’aquest territori i d’arreu d’altres ciutats s’oposen a la destrucció d’unes construccions històriques que sempre han format part de la nostra vida». La Plataforma afegeix: «Els cinc assuts que el Ministeri de Medi Ambient vol enderrocar no consumeixen l’aigua que passa per ells, no la contaminen i, per contra, l’oxigenen en generar la força motriu i serveixen de refugi estival a la poca fauna piscícola que s’hi troba a la zona. Són, per tant, ecològics i han servit per a la millora de les condicions de vida de la població de la Mariola fins fa molt pocs anys».

L’adreça del web on es pot firmar és: http://assuts.banyeres.com

 


Font: Banyeres Digital | 2011-03-06

Reaccions davant la possible destrucció d''assuts en el Vinalopó

Autor: J. Ricard Berenguer


L’equip de govern de l’Ajuntament de Banyeres de Mariola i col·lectius culturals i ecologistes han anunciat al programa “Suya es la Radio” de Radio Alcoy la realització de distintes actuacions i mobilitzacions arran del projecte del Ministeri de Medi Ambient que pretén la destrucció de 5 assuts al llarg de 16 Km en el curs alt del riu Vinalopó des del seu naixement fins quasi el límit amb el terme municipal de Beneixama dins del projecte anomenat “Mejora de la conectividad longitudinal y restauración del tramo alto del río Vinalopó”.

En paraules del portaveu municipal Ramón Albero, l’ajuntament pensa sol·licitar la declaració com Bé d’Interés Turístic (BIC) el tram de riu que comprén des de l’assut de la font del Sapo fins el molí Pont amb la finalitat de salvaguardar la flora i fauna de la zona que es troba compresa dins la Ruta dels Molins amb la possible creació del Parc Cultural de l’Aigua “on, a més, hi ha una zona LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i altra ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus)”. El representant municipal ha afegit que Medi Ambient no ha complit una de les prerrogatives del projecte com és possibilitar els terminis suficients d’exposició pública del mateix “que ha de comportar l’elaboració d’un estudi d’impacte ambiental fins ara inexistent”, segons indica la legislació autonòmica, pel que l’esmentada actuació presenta evidents defectes de forma.

De la mateixa manera, Juan Castelló, com a representant del Centre d’Estudis del Molí Valencià del Paper, ha indicat que l’associació s’ha posat en contacte amb representants dels Consell Valencià de Cultura que s’han posicionat favorablement amb la conservació dels assuts. Igualment, el Centre d’Estudis del MVP també s’ha mostrat d’acord amb la idea de creació del Parc Cultural de l’Aigua.

Altres reaccions de caire popular són les que anuncien el Col·lectiu Serrella i la Coordinadora d’Estudis Eòlics d’El Comtat, en paraules de J. Miquel Martínez i Anna Climent, amb la creació d’una plataforma ciutadana en contra del projecte i per la defensa de la biodiversitat del riu Vinalopó en el tram afectat pel projecte, així com l’elevació d’un recurs davant el Defensor del Poble “degut a l’opacitat i les males formes mostrades pel Ministeri de Medi Ambient que es nega a l’elaboració del corresponent estudi d’impacte ambiental”.

 


Font: La Crónica de Banyeres | 2011-03-05

Creada la Plataforma de Defensa dels Assuts

Pedro Vilanova

El temor que el Ministeri de Medi Ambient desenvolupe el projecte de “Estratègia Nacional de Restauración de Rios” on està afectada la capçalera del Vinalopó i que representaria l’eliminació de cinc assuts existents en els Brulls, Font de la Coveta, la Borrera, Font del Sapo (molí l’Ombria) i Camp de l’Or, ha suposat la creació de la “Plataforma de Defensa dels Assuts”, amb la intenció de tractar de salvar la destrucció d’aquestos elements centenaris que formen part del patrimoni arquitectònic dels termes municipals de Banyeres de Mariola i Bocairent. Pot accedirse al seu web a través de l’enllaç http://assuts.banyeres.com/.

L’acció prevista pel Ministeri s’engloba en l’acció “Mejora de la conectivitat longitudinal y restauración del tramo alto del río Vinalopó” i en el seu moment ja va ser objecte d’al·legacions. Tot apunta que aquest organisme no ha complit tots els tràmits que marca la legislació per a poder portar a terme les seues pretensions, com l’elaboració d’un estudi d’impacte ambiental, continuant amb idèntiques intencions de dur a terme el projecte. Davant d’això distintes entitats han començat a mobilitzar-se creant una plataforma que intente parar la destrucció de les assuts.

Per la seua banda des del govern de l’Ajuntament de Banyeres el seu portaveu Ramón Albero ha recordat que el consistori va al·legar contra aquest pla i que està estudiant-se que el tram que comprén la Ruta dels Molins, on estan bona part dels assuts afectats, puga declarar-se Bé d’Interés Cultural (BIC), un espai on s’ha invertit molt per a crear una de les principals zones recreatives de la localitat. Albero ha recordat que en l’àrea del projecte es troba una zona LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i també una ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus), la qual cosa confirma l’obligatorietat de la realització de l’estudi d’impacte ambiental.

 


Font: Banyeres Digital | 2011-02-24

Queixa al Defensor del Poble per salvaguardar els assuts del Vinalopó

Autor: J. Ricard Berenguer

La Coordinadora d''Estudis Eòlics d’El Comtat ha cursat una queixa al Defensor del Poble per a tractar d’evitar que el projecte del Ministeri de Medi Ambient, adreçat a millorar la connectivitat del riu Vinalopó, «comporte la destrucció d''assuts en el terme municipal de Banyeres».

Este col·lectiu ha denunciat que la Secretaria d''Estat del Canvi Climàtic va emetre una resolució l’any passat per la que el ministeri va rebutjar sotmetre el projecte de millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó a una avaluació d''impacte ambiental.

Contra esta decisió, el grup ecologista i distintes entitats, inclós l’Ajuntament de Banyeres, van presentar un recurs de reposició a l’entendre que no es protegia de forma adequada els assuts del riu al no sotmetre la futura actuació a l’avaluació d''impacte ambiental.

La coordinadora ha denunciat en el seu escrit que el Ministeri de Medi Ambient ha mostrat «fórmules arrogants i mal educades i d''una arbitrarietat tal que resulten ofensives» per a no voler avaluar el projecte, i màximament quan la legislació autonòmica ho exigeix. Davant aquesta actitud, indica que «només resta la possibilitat d’adreçar-se al Defensor del Poble, ja que les competències són estatals amb la finalitat d’intentar denunciar el despotisme amb què l''administració tracta al ciutadà». Així mateix, tampoc es descarten mobilitzacions.

 


Font: Diario Información | 2011-02-16

Recurren al Defensor del Pueblo para evitar que se destruyan azudes

Autor: EFE / M. C.

La Coordinadora d''Estudis Eòlics del Comtat (Alicante) ha elevado una queja al Defensor del Pueblo para tratar de impedir que un proyecto del Ministerio de Medio Ambiente, dirigido a mejorar la conectividad del río Vinalopó, conlleve "la destrucción de azudes" en el término municipal de Banyeres.

Este colectivo ecologista ha explicado, a través de una nota de prensa, que la Secretaría de Estado de Cambio Climático emitió una resolución el pasado año por la que rechazó someter el proyecto "Mejora de la conectividad longitudinal y restauración del tramo alto del río Vinalopó" a evaluación de impacto ambiental.

Contra esta decisión, la entidad ecologista y varios afectados presentaron un recurso de reposición por entender que no se había protegido adecuadamente el medio ambiente al no someter a evaluación de impacto ambiental un proyecto incluido en la Red Natura 2000.

"¿A quién perjudica evaluar este proyecto, máxime si la legislación autonómica lo exige?", se preguntan desde la citada coordinadora, que a su vez ha denunciado lo que considera una respuesta "con fórmulas arrogantes y maleducadas y de una arbitrariedad tal que resultan ofensivas", por parte del Ministerio de Medio Ambiente.

Ante esto, la coordinadora dice que "solamente nos queda la posibilidad de dirigirnos al Defensor del Pueblo, ya que las competencias son estatales, para intentar denunciar el despotismo con que la administración trata al ciudadano. También queremos saber el por qué de este atropello innecesario contra el patrimonio arqueológico y contra la naturaleza". No se descartan movilizaciones.

 


Font: Ara Multimèdia | 2011-02-15

Denuncien la destrucció d'assuts centenaris en el naixement del riu Vinalopó

Autor: A.M.

La Coordinadora d''Estudis Eòlics del Comtat ha denunciat davant el Defensor del Poble un projecte de supressió de diversos assuts centenaris en el tram superior del riu Vinalopó, entre Bocairent i Biar.

La plataforma ciutadana, que treballa en la defensa del medi ambient a les nostres comarques, ha demanat l''empar del Defensor del Poble, ja que el Ministeri de Medi Ambient, Mitjà Rural i Marí ha rebutjat dur a terme l''Avaluació d''Impacte Ambiental que li requereixen.

Segons les respostes emeses pel Govern central, el projecte denominat Millora de la connectivitat en el riu Vinalopó no precisa d''Avaluació d''Impacte Ambiental, per la qual cosa ha rebutjat les al·legacions formulades per la Coordinadora.

Per la seua banda, el col·lectiu subratlla que es van a suprimir uns assuts que retenen l''aigua del riu des de fa segles, advertint també que hi ha prevista una actuació forestal en el mateix projecte, per la qual cosa la llei obligaria a realitzar l''avaluació d''impacte ambiental.

El riu Vinalopó naix a l''entorn del parc natural de la Serra de Mariola i transcorre a la capçalera en un entorn natural reconegut com a Lloc d''Interès Comunitari (LIC) i Zona d''Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

“Més enllà dels defectes de forma, la Coordinadora vol esbrinar quin interès hi ha en aquest projecte, quin és el perquè d’aquest atropellament innecessari contra el patrimoni arqueològic i contra la natura i més en temps de crisi”, assenyalen en un comunicat.

La plataforma no descarta emprendre accions legals per a exigir la declaració d''impacte en el projecte i lamenten “la mala educació” amb la qual els responsables del Ministeri han contestat a les al·legacions presentades fins ara.

 


Font: Banyeres Digital | 2010-11-25

Inauguració de l'exposició "Els Molins de Banyeres de Mariola"

J. Ricard Berenguer

Des del divendres 26 de novembre fins al 27 de febrer, la sala d''exposicions temporals del Museu Valencià del Paper acull la mostra titulada «Els Molins de Banyeres de Mariola. Arquitectura de l''aigua», la qual pretén donar a conèixer els distints aspectes relacionats amb els antics molins fariners, i posteriorment paperers, que tant van significar en la socioeconomia d’aquesta població.

L’exposició és la segona part dedicada de l’Arquitectura de l’Aigua que va tindre un primer precedent fa dos anys amb el monogràfic de Les Sèquies. En aquesta ocasió, la conformen un total de 8 panells explicatius al voltant de l’evolució de cadascun dels molins situats al llarg del riu Vinalopó en el terme municipal de Banyeres, destacant els dels molins L’Ombria, Sol i Pont com integrants de l’anomenada Ruta dels Molins. Així mateix, la mostra es completa amb fotografies i testimonis de la vida laboral en aquestes factories.

La inauguració de l''exposició a partir de les 20 hores del divendres es veurà complementada amb la conferència de Juan Castelló Mora, conservador del Museu Valencià del Paper, qui dissertarà sobre les característiques essencials d''este tipus de construccions fabrils.

Castelló ha apuntat que un dels objectius d’aquesta mostra és difondre una major conscienciació sobre la importància d’aquests edificis, i en especial, dels assuts del riu Vinalopó que es troben amenaçats per l’Administració central al pretendre la seua eliminació «per tal d’aconseguir un llit del riu lliure d’obstacles». De la mateixa manera, Castelló considera que la reivindicació per la conservació de l’Arquitectura del l’aigua deuria desembocar amb la sol·licitud de declaració com a Bé d’Interés Cultural de la Ruta dels Molins amb la finalitat de preservar tant la flora, fauna i demés particularitats de la zona on es troben enclavats els molins amb la futura creació d’una mena de Parc Cultural de l’Aigua, el qual seria únic en tot el País Valencià.

 


Font: Banyeres Digital | 2010-08-31

Recurs de reposició contra la destrucció dels asuts

Autor: J. Ricard Berenguer

L'Ajuntament de Banyeres de Mariola ha presentat davant la secretària d''Estat de Canvi Climàtic, pertanyent al Ministeri de Medi Ambient, un recurs de reposició en contra de la destrucció de cinc assuts en el riu Vinalopó prevista en el projecte “Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó” , el qual ha estat motiu de denúncia per part del Col·lectiu Serrella.

Les  al·legacions presentades per l''Ajuntament fan referència a que no s’ha aplicat de forma correcta el procés de participació ciutadana per donar a conèixer el projecte, segons establix la normativa vigent, i més tenint en compte l''envergadura del mateix que suposa una intervenció al llarg de 16 km del curs del riu Vinalopó pel que el document d''avaluació d''impacte ambiental d''este projecte hauria d''haver-se sotmés a exposició pública, segons s''indica en la normativa estatal i autonòmica vigent.

Altre motiu esgrimit per a la presentació del recurs és que dins l''àrea del projecte es troba una zona LIC (Lloc d''Interés Comunitari) i també d’una ZEPA (Zona d''Especial Protecció de les Aus), pel que la realització de l''estudi d''impacte ambiental de l’esmentat projecte ha de ser obligatori.

L’ajuntament banyerenc considera molt significatiu el reduït nombre d''informes sol·licitats a entitats ciutadanes i associacions ecologistes, en concret, a només dues. Per últim, addueix que en el terme municipal de Banyeres de Mariola es troben inventariats el molí Sol i el molí l''Ombria com Béns Immobles d''Interés Etnològic. D''altra banda, s’està elaborant un procés de restauració de tot el procés hidràulic del molí l''Ombria, i actualment s''està condicionant la denominada “Ruta dels Molins”, pel que «per aquests motius és imprescindible el manteniment de l''assut de la font del Sapo en les condicions actuals».

 


Font: Banyeres Digital | 2010-08-30

Alerta sobre destrucció d''asuts en el riu Vinalopó

Autor: J. Ricard Berenguer

El Col·lectiu Serrella alerta sobre el projecte promogut pel Ministeri de Medi Ambient que pretén la destrucció de 5 assuts situats al llarg del riu Vinalopó a pesar que l’actuació ministerial estaria basada en «la conservació i recuperació del bon estat dels rius» mitjançant l’aplicació del projecte denominat “Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó”, des dels termes de Bocairent a Biar.

Segons la informació facilitada per aquest grup cultural, l’actuació oficial preveu «l’eliminació de barreres transversals infranqueables en desús» en referència als assuts dels Brulls, font de la Coveta, la Borrera, font del Sapo i el del Camp de l''Or, produint-se el fet que la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de la Conselleria de Cultura va informar al voltant de la necessitat de fer una prospecció arqueològica de l''àrea d''actuació que permeta definir l''impacte del projecte sobre el patrimoni arqueològic.

El Col·lectiu Serrella argumenta que «l''impacte sobre el patrimoni arqueològic industrial que tindrà l''actuació serà més que evident», pel que l’obra a realitzar deuria estar basada en «la construcció d''obertures verticals en les estructures per al pas de peixos i invertebrats, tal i com es pensa fer en l’adequació dels sis assuts restants en ús».

Aquest col·lectiu destaca, finalment,  «la repercussió negativa» que tindria la destrucció de l''assut de la font del Sapo que és una de les estructures del sistema hidràulic del molí l''Ombria. En aquest sentit, comenta que l’Ajuntament de Banyeres de Mariola treballa des de fa més de deu anys en el projecte de restauració integral del sistema hidràulic de tot el complex per a la creació d’un parc cultural que gira al voltant de l’activitat dels antics molins paperers. Per al Col·lectiu Serrella, «aquest sistema hidràulic que l''Ajuntament vol recuperar no té cap sentit sense un dels seus elements que és fonamental i imprescindible com és la presa que servia per a captar l''aigua que es conduïa per una sèquia fins a l’esmentat molí. Per tant, si el molí l''Ombria està declarat com Bé Immoble d''Interés Etnològic, també ho està el seu assut que el Ministeri pretén demolir», alhora que denuncia que el termini per a la presentació de possibles al·legacions finalitza en el mes d’agost sense que haja hagut temps per a la difusió del projecte.

 


Font: Diario Información | 2010-08-28

Medio Ambiente proyecta la demolición de 5 azudes del Vinalopó

Autor: M. Vilaplana

El Ministerio de Medio Ambiente proyecta la demolición de cinco azudes de la cabecera del río Vinalopó, dentro del término municipal de Banyeres, dentro de un proyecto para la regeneración del cauce. La iniciativa cuenta con la oposición del Ayuntamiento y de varias asociaciones encabezadas por el Col-lectiu Serrella, que consideran que se trata de un atentado contra el patrimonio arqueológico industrial.

El proyecto ministerial se presenta como una iniciativa "destinada a conservar y recuperar el buen estado de los ríos, potenciar su gran patrimonio cultural, fomentar el uso racional, destacar sus valores y beneficios e impulsar el desarrollo sostenible del medio rural".

Sin embargo, desde el Col-lectiu Serrella se indica que, pese a las buenas intenciones, el proyecto incluye la destrucción de cinco azudes en desuso, concretamente los de Els Brulls, la Font de la Coveta, la Borrera, la Font del Sapo y el Camp de l''Or. La entidad alerta en especial sobre la destrucción del azud de la Font del Sapo, que forma parte del sistema hidráulico del Molí l''Ombria, que el Ayuntamiento de Banyeres está recuperando dentro de la ruta de los molinos.

El colectivo comparte el espíritu del proyecto, pero no la forma de ejecución. Según indica a través de un comunicado, "si el plan del Ministerio propone la adecuación de los seis azudes en uso mediante la construcción de aperturas verticales para el paso de los peces e invertebrados, también se podría instalar este mismo sistema en los cinco azudes que los técnicos quieren destruir".

La entidad también denuncia que el plazo de alegaciones se ha hecho coincidir con el mes de agosto.

Alegaciones municipales

El Ayuntamiento de Banyeres ha presentado un recurso de resposición al Ministerio de Medio Ambiente, en el cual se incluyen diversas alegaciones contra el proyecto de destrucción de los azudes. Según informaba el portavoz municipal, Ramón Albero, el Consistorio alega que no ha habido participación ciudadana en la elaboración del proyecto, y que en esta línea, tampoco se han solicitado informes a las diversas asociaciones ecologistas de la comarca. Por otro lado, se informa que el proyecto afecta a sendos enclaves declarados como Lugar de Interés Comunitario (LIC) y Zona de Especial Protección para las Aves (ZEPA), y que no se ha redactado el correspondiente informe de impacto ambiental. También se indica que la destrucción del azud de la Font del Sapo afectaría al sistema hidráulico del Molí l''Ombria.

 


Font: Diario Levante-EMV | 2010-03-28

La Confederación del Júcar atiende a la demanda social y mantendrá cuatro azudes del río Serpis

S. Sapena Gandía

La Confederación del Júcar atiende a la demanda social y mantendrá cuatro azudes que desviaron agua a las antiguas centrales eléctricas. El proyecto, de seis millones de euros, retirará vegetación extraña y desviará el río por un meandro cegado cuando se construyó el tren Gandia-Alcoi.

Los cerca de dieciséis kilómetros del cauce del río Serpis comprendidos entre el término de l''Orxa y la Reprimala de Villalonga recuperarán el aspecto que tenían hace más de un siglo. La Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ) ha sacado a información pública el proyecto de restauración ambiental que presentó hace dos años, en el que se van a invertir cerca de seis millones de euros.

La actuación, incluida en un programa europeo para la recuperación de ríos altamente sometidos a la presión humana en todo el continente, ha sufrido una importante modificación respecto al plan presentado inicialmente. Según ha podido confirmar este periódico, el más importante de los cambios es la decisión de mantener algunos de los azudes que, durante décadas, desviaron el agua para diferentes aprovechamientos, especialmente para canalizarla hacia las pequeñas centrales eléctricas que, conocidas popularmente como "fàbriques de llum", se cerraron paulatinamente a partir de los años setenta del siglo pasado.

Así, y ante la demanda realizada por diversos colectivos durante el periodo de participación pública del proyecto, finalmente no se demolerán los azudes de l''Infern, Morú y Canales Altos, mientras que el de la Fàbrica del Cèntim será modificado. En todas estas paradas del río los técnicos han estimado conveniente construir escaleras para que los peces y otros animales la fauna fluvial puedan remontar el cauce.

En cambio, sí se mantiene la decisión de demoler de otros tres azudes, concretamente los de l''Esclapissada, la Reprimala y el de Fàbrica de la Mare de Déu, todos ellos situados en el término municipal de Villalonga, altamente deteriorados o prácticamente irreconocibles en el lecho fluvial.

Entidades cívicas, ecologistas y el Ayuntamiento de Villalonga pidieron en su día que los azudes se mantuvieran en el proyecto de la CHJ, dado que entendían que forman parte del paisaje, no representan una agresión al territorio y, además, contribuyen al mantenimiento del hábitat de especies animales protegidas que se aprovechan de los pequeños lagos que forman en el cauce.

El hecho de no demoler los cuatro azudes anteriormente citados ha permitido abaratar el proyecto, que inicialmente se valoró en más de diez millones de euros, de manera que ahora costará cerca de seis millones.

Otra de las actuaciones llamativas de esta restauración ambiental del río Serpis consiste en el desvío del caudal por un antiguo meandro que quedó cegado cuando, a finales del siglo XIX, se construyó el trazado del tren Gandia-Alcoi. Los técnicos de la CHJ han considerado conveniente recuperar ese recorrido, situado en la zona del Racó del Duc, mediante una barrera de piedra y tierra vegetal que bloqueará el paso del agua por donde ahora discurre. El pequeño tramo del río que quedará inutilizado será restaurado ambientalmente.

Recuperar el bosque de ribera

De la misma manera, se han expropiado varias decenas de hectáreas de suelo situado en el área de protección del Serpis que, especialmente a finales del siglo pasado, se transformaron para cultivos, especialmente naranjos, en la mayoría de los casos sin autorización de la administración competente. Todo ese espacio será repoblado con vegetación autóctona de ribera.

Finalmente, la actuación que resultará más llamativa es la retirada de vegetación de ribera que los técnicos consideran extraña o invasora. Entre estas figuran las cañas que pueblan la mayor parte del trazado. Mediante procedimientos manuales y mecánicos, la idea es retirar toneladas de estas especies invasoras, de manera que, en conjunto, el cauce del río volverá a tener la imagen de finales del siglo XIX, algo insólito que ninguna persona viva ha visto.

Para llevar a cabo estas obras, la CHJ se ha comprometido a actuar, dependiendo de los tramos, cuando no se moleste a las especies protegidas. Es conocido que el cauce del río Serpis, pese a la degradación sufrida durante décadas por los vertidos en la cuenca alta, viven aves, reptiles, mamíferos y peces sometidos a protección.

El objetivo fundamental de esta actuación es mejorar "el buen estado ecológico del río" y permitir un mayor uso social de las riberas, algo que, en este caso, está más que justificado porque se trata de un itinerario que, aprovechando la antigua plataforma ferroviaria, es frecuentada por los excursionistas, especialmente ciclistas.

El proyecto entra ahora en fase de exposición pública, y será examinado detenidamente por los ayuntamientos de l''Orxa y Villalonga, si bien los respectivos alcaldes consideraron en su día que, a excepción de la demolición de los azudes, aprobaban el plan.



Imatges  |  Notícies  |  Opinió  |  Localització  |  Documents  |  Bibliografia  |  Contacte